Poseta Naučno - tehnološkom parku Niš

Posetili smo Naučno – tehnološki park Niš

Imali smo priliku da posetimo Naučno – tehnološki park u Nišu. Za posetu NTP-u prijavilo se tridesetoro srednjoškolaca i studenata koje smo podelili u dve grupe zbog zdravstvene situacije.

U dogovoreno vreme okupila se prva grupa srednjoškolaca i studenata. Na samom ulazu pored dobrodošlice i prijave na info pultu, dobili smo identifikacione kartice za goste koje su neophodne za obilazak NTP-a.

Naučno – tehnološki park Niš

Naš domaćin, Marko Ljubenović, saradnik za institucionalnu saradnju i razvoj inovacionog ekosistema poveo nas je u obilazak. Trenutna postavka u prizemlju parka bila je posvećena nekadašnjoj Elektronskoj Industriji koja je u Nišu proizvodila eletronske cevi, rendgen aparate, radio-aparate i TV aparate. Najstariji model televizora iz 1958.godine koji je proizveden u Nišu još uvek radi.

Dalje se krećemo stepenicama ka prvom spratu gde nas Marko upoznaje sa sistemom obezbeđenja u samoj zgradi, a i mogućnosti tajnog ulaza u objekat. Saznali smo da se na prvom spratu razvijaju startap kompanije i nove ideje, a cilj je stići do drugog sprata.

Drugi sprat namenjen je kompanijama koje su svoje razvojne timove preselile u ovaj novoizgrađeni park i tamo je pristup zabranjen – sve do otvaranja sopstvenog biznisa.

Nastavljamo obilazak prvog sprata, prolazimo kroz salu koju koriste studentske organizacije poput AIESEC-a u Nišu, prostora za zabavu i razonodu i kuhinje koju svi zaposleni mogu da koriste.

3D laboratorija je pred nama, dostupna svim stanarima NTP-a, opremljena savremenim 3D štampačima i neophodnim alatima za obradu nakon štampe.

Prolazimo hodnicima, startap kompanije već su zauzele svoje pozicije u prostor određen za kancelarije i svi fokusirano rade za svojim računarima. Silazimo u prizemlje i u amfiteatru nas čeka osveženje i simbolične kartice počasnih članova NTP-a.

Prezentaciju o samom Naučno -tehnološkom parku održao je Marko Ljubenović, a za sva dodatna pitanja bio nam je na raspolaganju i jedan od pomoćnika direktora – Aleksandar Đorđević.

Srednjoškolci su pokazali interesovanje za saradnju sa Naučno – tehnološkim parkom i njihovim resursima. Predstavljeni su im tekući projekti, takmičenja i mogućnosti finansiranja njihovih startap ideja.

Još jednom se pokazalo da je ovakva poseta probudila veliko interesovanje kod mladih koji svoje preduzetničke ideje žele da realizuju u saradnji sa NTP-om koji zbog njih i postoji.

Projekat “Poveži žene – podeli znanje” omogućio je mladima da saznaju kakve usluge sam Naučno – tehnološki park nudi, a pored toga i da podstakne mlade na preduzetničke ideje i dela.

Galerija fotografija:

Projekat i poseta organizovani su u saradnji sa Deli – prostorom za kreativno delovanje i Udruženjem “Poveži žene” u okviru projekta „Poveži žene – Podeli znanje”.Projekat „Poveži žene – podeli znanje“ odobren je za finansiranje u okviru Javnog konkursa za organizacije civilnog društva za predaju predloga projekata u sklopu projekta Platforma za odgovorno upravljanje finansijama, koji je Grad Niš raspisao u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a finansira Vlada Švedske

Grad Niš, Vlada Švedske
Za realizaciju projekta zaduženi su Deli prostor i Udruženje “Poveži žene”

Čitajte još:

 • UŽKK”Student” i “Poveži žene” u projektu „Žene uz žene. Zajedno do rezultata“
  Udruženje za profesionalni razvoj žena „Poveži žene“ i Univerzitetski ženski košarkaški klub „Student“ iz Niša organizuju projekat „Žene uz žene. Zajedno do rezultata“. Cilj projekta je podizanje svesti o važnosti ženskog sporta, postizanje ravnopravnosti u sportu i pružanje podrške i motivacije mladim sportistkinjama na profesionalnom putu.
 • Posetili smo Naučno – tehnološki park Niš
  Posetili smo NTP u Nišu, kako nam je bilo i šta smo smo sve videli pročitajte u kratkom izveštaju.
 • Poseta kompaniji VERA Leather
  Miris kože, torbe u svim bojama i radionica u kojoj se Vera Leather proizvodi stvaraju. Posetili smo ih i saznali mnogo o njihovom razvojnom putu – predstavljamo vam bračni par Mitić, Milicu i Ivana. Ljude koji ponosno stoje iza ovog brenda, jer rade upravo ono što vole.
 • Podcast – Da li mali biznisi imaju potencijal za veliki uspeh?
  Predstavljamo Vam Milicu Mitić, vlasnicu porodičnog brenda Vera Leather – handmade. Upoznajte se sa njihovom pričom i kako su se motivisali da pokrenu sopstveni biznis. Podcast “Poveži žene” je pred vama, kao i transkript razgovora sa Milicom. Slušajte podcast i postanite i vi deo uspešnih biznis priča.
 • Prijavi se i poseti Naučno-tehnološki park Niš
  Ovog petka organizujemo posetu Naučno-tehnološkom parku u Nišu. Poseta je zakazana za 14.maj u 12 časova. Prijavi se!
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

s